Antena 3 CNN Actualitate Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi

Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi

Pentru a avea o recoltă bogată de fructe, pomicultorii aleg să stropească pomii fructiferi o serie de soluții speciale, în luna Mai.

Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    08 Mai 2024   •   04:00

În luna mai, pomicultorii intră într-un ritm intens de activități, concentrându-se pe tratamentele și lucrările cruciale pentru prosperitatea recoltei viitoare.

Această perioadă marchează tranziția de la primăvară la sezonul cald, iar temperaturile în creștere aduc o intensitate sporită în procesele de creștere și dezvoltare ale pomilor fructiferi.

Bolile și dăunătorii devin activi în acest moment al anului, motiv pentru care nu trebuie să fie ratate tratamentele cu fungicide și insecticide combinate cu îngrășăminte foliare.

La sâmburoase, cum ar fi caisul, piersicul, nectarinul sau migdalul, se combat diverse afecțiuni precum ciuruirea bacteriană și micotică, miniliozele și antracnoza. Pentru combaterea acestora se recomandă aplicarea tratamentelor adecvate, precum Topsin 70 WDG, Merpan, Movento, însoțite de fertilizanți foliari.

La semințoase, cum ar fi mărul, părul sau gutuiul, tratamentele vizează bolile precum rapănul și făinarea, iar împotriva dăunătorilor precum viermele fructelor se recomandă utilizarea de Merpan, Stoby și Karate Zeon.

Pentru pomii tineri, continua formare este esențială prin plivirea lăstarilor de prisos și ciupirea acestora acolo unde creșterea depășește 40 cm. Scopul ciupirii este stimularea ramificării și dezvoltarea mugurilor.

Vegetația din jurul pomilor și de pe rândul de pomi trebuie cosită și menținută la înălțime mică pentru a asigura accesul adecvat la lumină și nutrienți, potrivit agrointel.ro.

×
Subiecte în articol: pomi fructiferi
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close